Victorie în justiție pentru activiștii de mediu Răstolița

O victorie semnificativă pentru activismul ecologic în România

Recent, Curtea de Apel Cluj a pronunțat o decizie crucială, suspendând o Hotărâre de Guvern care permitea defrișarea a peste 30 de hectare de pădure din Parcul Național Călimani. Această hotărâre a fost solicitată în contextul controversatului proiect al hidrocentralei de la Răstolița, județul Mureș, și reprezintă o a doua victorie în instanță pentru organizațiile ecologiste, care continuă să conteste legalitatea acestor lucrări.

Impactul asupra mediului și argumentele activiștilor

Directorul Bankwatch România, Vlad Popescu, a subliniat importanța acestui verdict, afirmând că acesta evidențiază îndoielile serioase privind legalitatea proiectului, în ciuda asigurărilor repetate din partea susținătorilor săi. Activistul de mediu a adus în discuție continuarea defrișărilor, care nu s-au oprit odată cu decizia din iunie, fiind vizibile pe imaginile satelitare.

Consecințele ecologice ale proiectului hidro

Popescu a explicat că ONG-urile de mediu se opun vehement acestui proiect din cauza pagubelor evidente pe care le-ar aduce mediului. Proiectul hidrocentralei se află într-o zonă deosebit de sensibilă ecologic, suprapunându-se cu situri Natura 2000 și având un impact devastator asupra unor specii rare de pești, precum lostrița, care se află în pericol de dispariție.

Critica asupra contribuției energetice a proiectului

Critica nu se oprește doar la aspectele ecologice. Activistul a subliniat că proiectul hidrocentralei de la Răstolița are o contribuție minimă la sistemul energetic național, punând în balanță beneficiile economice și costurile ecologice. Această ambiguitate ridică întrebări fundamentale despre prioritățile de dezvoltare ale României.

Acțiunile organizațiilor ecologiste

Cererea în justiție a fost formulată de Asociația Declic și Bankwatch România – filiala Cluj, demonstrând astfel unitatea și determinarea activiștilor de mediu în lupta lor pentru protecția naturii. Comunicatul ONG-urilor de mediu subliniază importanța acestei victorii, dar și provocările continue cu care se confruntă în fața dezvoltării economice agresive.

Reflecții asupra viitorului ecologic al României

Decizia Curții de Apel Cluj nu este doar o victorie juridică, ci și un semnal de alarmă pentru autorități și societate. Este un moment de reflecție asupra modului în care România își gestionează resursele naturale și cum își definește viitorul ecologic. Într-o lume în care schimbările climatice devin din ce în ce mai evidente, întrebările despre sustenabilitate și responsabilitate ecologică devin esențiale.

Sursa:

Sursa: www.rfi.fr/ro/rom%C3%A2nia/20250724-%C3%AEnc%C4%83-o-victorie-%C3%AEn-justi%C8%9Bie-pentru-activi%C8%99tii-de-mediu-%C3%AEn-cazul-r%C4%83stoli%C8%9Ba