Cum putem câștiga ani buni de viață

„`html

Descoperirile lui Dan Buettner despre longevitate

Unul dintre cei mai celebri deschizători de drumuri în privința secretelor longevității a fost Dan Buettner, unul dintre exploratorii „National Geographic”. El a devenit interesat de acest subiect după ce un studiu Organizației Mondiale a Sănătății a relevat că insula Okinawa din Japonia e populată de un număr record de centenari. Dorind să afle mai multe despre motivele pentru care, în anumite regiuni ale lumii, oamenii tind să ducă vieți mai îndelungate, bucurându-se totodată de o stare generală bună de sănătate, Buettner a făcut echipă cu mai mulți oameni de știință, dintre care unii făcuseră deja propriile descoperiri interesante în această privință. Echipa a identificat în final cinci așa-numite „zone albastre”, în care trăiesc neobișnuit de mulți centenari. Pe lângă „zona albastră” din Okinawa, au mai fost descoperite asemenea centre ale longevității în insula italiană Sardinia (unde a fost descoperit de pildă un sat în care rata centenarilor era în 2017 de aproape 1 la 100 – impresionant de mare față de cea de 1 la 10.000 valabilă în restul lumii), insula grecească Ikaria, Peninsula Nicoya, din Costa Rica, și Loma Linda, o mică localitate din însorita Californie, aflată la doar circa 100 de kilometri de Los Angeles. După ce au corelat datele obținute din cele cinci „zone albastre” identificate, Dan Buettner și echipa sa au stabilit pe baza acestora câțiva factori cheie care cresc atât speranța de viață, cât și nivelul de fericire – pentru că, după cum s-a putut constata, cele două merg într-o mare măsură mână în mână. Cercetările realizate de Dan Buettner s-au bucurat de o intensă popularizare, ele devenind subiectul mai multor materiale prezentate de „National Geographic”, dar și al unor cărți și filme documentare de mare succes.

În ultimii ani, interesul comunității științifice a fost puternic alimentat și de o constatare care reiese limpede din statistici: speranța de viață a crescut mult, mai ales în țările occidentale, în timp ce rata nașterilor a tins să scadă. Datele arată că procentul persoanelor trecute de 60%, care se ridică în prezent la circa 10%, urmează să ajungă în următoarele patru decenii la nu mai puțin de 22%. Cu alte cuvinte, vom avea de două ori mai mulți vârstnici. Deoarece că natalitatea este în scădere, societatea, dar și economia, riscă în aceste condiții să fie puse în mare dificultate. Iar o cale eficientă de a preîntâmpina problemele care pot decurge de aici este găsirea unor soluții care să ne permită să trăim nu doar mai mult, ci și mai bine, rămânând sănătoși și în formă cât mai mult timp.

În acest context, numeroase alte studii efectuate în ultimii ani au venit să completeze tabloul general prezentat echipa lui Dan Buettner în privința secretelor longevității. La unul dintre aceste studii, care a fost publicat în ianuarie 2024 în revista „The American Journal of Clinical Nutrition”, au participat de pildă între anii 2011 și 2019 peste 700.000 de veterani americani, cu vârste cuprinse între 40 și 99 de ani. Datorită noilor cercetări întreprinse, oamenii de știință nu numai că au putut stabili care sunt acele obiceiuri care ne pot ajuta să trăim mai mult, ci au reușit totodată să estimeze și care este impactul fiecăruia dintre ele, câți ani de viață putem spera să câștigăm adoptându-le cu începere de la o vârstă sau alta și care sunt diferențele care pot să apară în funcție de sex. Iată mai jos un sumar al acestor descoperiri:

Sursa: CorectNews
„`