Sublocotenentul Ion Ghiculescu certificat pentru misiuni interne și internaționale.

Programul Vânător de mine al Forţelor Navale române este pe drumul cel bun. Prima navă şi echipajul său au îndeplinit standardele de operaţionalizare şi sunt gata pentru îndeplinirea misiunilor ce le revin. Al doilea vânător de mine se află în şantierele britanice, iar echipajul său se pregăteşte intens, fiind aproape pentru deplasarea în Scoţia pentru recepţie şi antrenamentele specifice. Astfel, Forţele Navale române vor avea curând o nouă capabilitate care să facă faţă provocărilor din Marea Neagră, mai ales în privinţa minelor marine în derivă. Aşa că noua tehnologie trebuie înţeleasă şi folosită la capacitate maximă de marinarii militari.

Am fost timp de câteva zile alături de echipajul vânătorului de mine M 270 Sublocotenent Ion Ghiculescu comandat de locotenent-comandorul Denis Giubernea. I-am privit pe marinarii militari cum se instruiesc, cum folosesc tehnica de luptă contra minelor în avantajul lor, cum adună experienţă cu fiecare ieşire pe mare. Nu au un program uşor, sunt conştienţi de aşteptările tuturor în privinţa lor şi de aceea se pregătesc continuu. Studiază, citesc, scriu, se antrenează pe tehnică şi aplică proceduri. Se deschide un nou drum în Forţele Navale române în ceea ce priveşte lupta contra minelor marine.

M-am regăsit cu prieteni vechi, din misiuni anterioare şi le-am citit bucuria în ochi că acum folosesc o tehnologie performantă. Echipajul este mai mic decât la dragorul maritim, aşa că fiecare marinar militar trebuie să înveţe şi alte atribuţii.

Am vorbit cu căpitanul Claudiu Pană despre tot ce înseamnă provocarea numită vânător de mine. Alături de el, i-am privit pe marinarii militari cum desfăşoară diferite exerciţii, cum lucrează cu migală, atenţie, răbdare şi acurateţe în centrul de conducere a luptei, opsroom.

Căpitanul Claudiu Pană mi-a prezentat ce înseamnă viaţa şi pregătirea pe acest tip de navă. Nu are o sarcină uşoară, mai ales că echipajul are doar un an de când lucrează împreună, dar au trecut prin multe examene. Selecţia, luarea în primire a vaporului, pregătirea în Scoţia cu membrii Royal Navy, drumul spre casă, operaţionalizarea şi certificarea lui M 270. Etape executate cu brio de echipaj.

Punem bazele doctrinei folosirii în forța noastră navală a vânătorului de mine. Aceasta înseamnă manuale, instrucțiuni și tot ceea ce trebuie pentru implementarea standardelor NATO în Forțele Navale în acest nou domeniu de luptă contra minelor marine. Plus să nu uităm pericolul acestora din Marea Neagră. Noi nu facem doar misiune de vânătoare, de descoperire a minelor marine, ci suntem antrenați să monitorizam traficul maritim, să cercetăm drumuri recomandate, să creăm pase pentru siguranța navelor comerciale şi militare.

Sursa: Incisiv de Prahova