Președintele și Dreptul la Alegere: O Analiză Critică a Modificării Legislației Electorale
Într-o lume în care politica este adesea un teren minat, modificarea legislației electorale a stârnit o serie de controverse. Motivul invocat pentru această schimbare este îngrădirea dreptului Președintelui la a fi ales. În virtutea calității sale de președinte, restricționarea acestui drept este justificată pe toată perioada mandatului, acesta neputând ocupa nicio altă funcție publică sau privată. Astfel, dreptul său la a fi ales este permanent limitat.
Înlăturarea Restricțiilor și Implicațiile Sale
Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele 3 luni ale mandatului este nejustificată și implică faptul că acestea sunt nesemnificative pentru atribuțiile și cerințele demnității de președinte, ceea ce este fals. Mai mult, independența Președintelui, reclamată de Constituție, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid.
Precedentul Indezirabil și Critica Consiliului Legislativ
Consiliul Legislativ a analizat proiectul de lege depus de către PNL și i-a dat aviz favorabil, în ciuda mai multor critici aduse proiectului. În ciuda acestui aviz pozitiv, Consiliul Legislativ a criticat dur legea, subliniind că aceasta are un caracter de aplicabilitate atât de restrâns încât ”ar putea determina concluzia că această lege a fost adoptată intuitu personae”.
Încălcarea Normelor de Bune Practici
În analiza Consiliului Legislativ se arată că această lege nu corespunde Codului de bune practici în materie electorală și nu respectă liniile directoare adoptate în raportul Comisiei de la Veneția. Modificarea propusă nu se circumscrie unuia dintre domeniile enumerate exemplificativ pentru care Codul bunelor practici în materie electorală recomandă să nu fie modificate cu mai puțin de un an înaintea alegerilor.
Prin urmare, pentru a stabili dacă o dispoziție care nu se circumscrie unuia dintre domeniile enumerate expres în document intră sub incidența recomandării Comisiei de la Veneția, Consiliul Legislativ sugerează că ar fi util să se analizeze în ce măsură soluția legislativă propusă ar putea afecta credibilitatea procesului electoral.
Sursa: Realitatea.net