Intentii de vot la locale si europarlamentare dupa sondaj INSCOP

Alianţa PSD-PNL se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare

Conform unui sondaj realizat săptămâna trecută de INSCOP, la comanda News.ro, Alianţa PSD-PNL domină preferinţele electorale ale românilor în perspectiva alegerilor europarlamentare, cu un scor de 43,7%, urmată de AUR cu 17,5% și de Alianţa Dreapta Unită cu 14,1%. Aceste procentaje sunt raportate la totalul celor care exprimă o preferință pentru un partid, indiferent dacă se vor prezenta sau nu la vot.

Preferinţele electorale la nivelul consiliilor locale

Pentru alegerile consiliilor locale, situaţia se prezintă diferit. PSD conduce cu 29%, urmat îndeaproape de PNL cu 27,6%. AUR ocupă locul trei cu 14,5%, iar Alianţa Dreapta Unită obține 12,7%. Când este vorba despre intenţiile de vot ale celor care afirmă că vor veni în mod sigur la vot, Alianţa Dreapta Unită trece înaintea AUR.

Diferenţele între votanţii mobilizaţi şi votanţii generici

Analizând intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare în rândul votanţilor mobilizaţi comparativ cu votanţii generici, remarcăm că Alianţa PSD – PNL are un scor ușor mai bun în rândul votanţilor mobilizaţi (44.3%) comparativ cu votanţii generici (43.7%). Alianţa Dreapta Unită înregistrează, de asemenea, un scor mai bun în rândul votanţilor mobilizaţi (16.8%) față de votanţii generici (14.1%), în timp ce AUR înregistrează un procent mai mic în rândul votanţilor mobilizaţi (15.3%) comparativ cu votanţii generici (17.5%).

În ceea ce priveşte intenţia de vot la nivelul consiliilor locale, între votanţii mobilizaţi şi cei generici se observă de asemenea diferenţe. PSD, de exemplu, beneficiază de un scor mai bun în rândul votanţilor mobilizaţi (30%) comparativ cu votanţii generici (29%), la fel şi PNL care obține 27.9% în rândul votanţilor mobilizaţi faţă de 27.6% la votanţii generici. Alianţa Dreapta Unită și AUR prezintă de asemenea schimbări între cele două categorii de votanţi.

Sursa: