Situația de securitate din regiune este profund afectată.

Destinul Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” – Oglinda Istoriei României

Ion Oprişor, consilier Prezidenţial la Departamentul Securităţii Naţionale, a subliniat într-o recentă intervenție că istoria Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” este strâns legată de cea a României. În perioada 1940-1945, instituția a fost martora unor evenimente tumultuoase, care au culminat cu desființarea acesteia în mai 1945. În ciuda acestor provocări, liceul a reușit să își continue misiunea, fiind mutat în diverse garnizoane din țară.

Reînființarea Colegiului – Un Act Reparatoriu

Reînființarea liceului în septembrie 1953 și reprimirea numelui marelui voievod „Ştefan cel Mare” în anul 1954 au fost considerate acte reparatorii semnificative. Aceste evenimente au marcat recunoașterea meritelor și a importanței acestei instituții de învățământ militar, fiind momente-cheie în refacerea și, ulterior, în dezvoltarea întregului sistem de învățământ militar.

Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” – O Instituție Modernă

În prezent, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” este o instituție de învățământ preuniversitar modernă, cu un colectiv profesoral dedicat formării și educării tinerei generații. Instituția dispune de o bază materială diversificată și adaptată noilor cerințe educaționale specifice domeniului militar.

Responsabilitatea Generației Tinere

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că tinerii care studiază la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” vor avea responsabilitatea de a garanta suveranitatea, independența și unitatea statului, integritatea teritorială și democrația constituțională a României. Aceasta nu este o sarcină ușoară, având în vedere situația de securitate din regiune, profund afectată de războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Recunoașterea Meritelor

În semn de recunoaștere a meritelor instituției, Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler Drapelului de Luptă al Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. De asemenea, cinci cadre didactice au fost distinse cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler.

Sursa: Realitatea.net