Geopolitica în vremea post-Trump: O nouă paradigmă pentru Europa și România
Realegerea lui Donald Trump a generat un val de incertitudine în rândul statelor europene, în special cele de frontieră, care se văd nevoite să-și reconsidere strategiile geopolitice și abordarea parteneriatelor cu America. Această situație a fost evidențiată în cadrul reuniunii liderilor UE de la Budapesta, unde absența cancelarului Scholz și plecarea fără declarații a președintelui Macron au subliniat tensiunile existente. Declarația comună de la final, care contrazice viitoarele acțiuni ale administrației Trump, a adâncit și mai mult această diviziune.
România în fața unei dileme geopolitice
România, cu statutul său de dublă frontieră, a NATO și UE, se confruntă cu o situație extrem de complicată. Viitorul incert al Ucrainei și lupta pentru dominația Mării Negre adaugă un nivel suplimentar de complexitate. Lipsa unei politici externe proprii și a unei armate puternice face ca România să devină extrem de vulnerabilă în anii următori. În acest context, vizitele lui Marcel Ciolacu în Franța și Marea Britanie capătă o importanță deosebită. Întrebarea care se pune este: cu cine va fi România – cu Washington-ul sau cu Bruxelles-ul?
Franța și Marea Britanie: Două perspective diferite asupra României
Pe fondul decăderii Germaniei, Franța se pregătește să preia un rol de lider în interiorul UE, iar în acest context, România devine un actor de interes pentru francezi. În același timp, Marea Britanie, decuplată de fluxul economic al UE și confruntată cu probleme economice interne, își propune să joace un rol mai mare în Europa, în special din punct de vedere militar, și aici intervine interesul britanic pentru România. Vizitele lui Ciolacu în aceste două țări au avut loc într-o perioadă de mari schimbări geopolitice și în două țări care își pregătesc ofensiva diplomatică.
Un nou președinte, o nouă oportunitate
În ciuda unui mediu politico-diplomatic calamitat și a lipsei unei politici externe asumate în mandatele lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis, noul președinte al României are o oportunitate unică. Contextul geopolitic tulburat poate fi o oportunitate, deoarece toată lumea are nevoie de relaționări noi, iar potențialul geopolitic al României este unul deosebit. Însă, pentru a evita greșelile trecutului și a nu rămâne la statutul de „slugă netrebnică”, noul președinte va avea nevoie de asistența specialiștilor în domeniu.
Sursa: Top Secret Craiova